Astra Rock 2023 > Line-up

Program

Vineri, 11 august:

  • Scena de pe Lac 
    19:00 - ALPHA Q
    20:30 - NIȘTE BĂIEȚI
    22:30 - UGLY KID JOE
  • Scena din Târgul de Țară
    19:45 - RANA
    21:30 - FĂRĂ ZAHĂR
    00:00 - GABI GEORGESCU DJ SET

Sâmbătă, 12 august:

  • Scena de pe Lac 
    19:00 - OM LA LUNĂ
    20:30 - BYRON
    22:30 - VIȚA DE VIE
  • Scena din Târgul de Țară
    19:45 - NUANȚE
    21:30 - ȚAPINARII
    00:00 - JIJI LAZĂR DJ SET

Duminică, 13 august:

  • Scena de pe Lac
    19:00 - DOOMSDAY ASTRONAUT
    20:30 - THE HELLFREAKS
    22:30 - THERAPY?
  • Scena din Târgul de Țară
    19:45 - THE GROOVY BASTARDS
    21:30 - GUNSHEE
    00:00 - DAN AMARIEI DJ SET

UGLY KID JOE, THERAPY? și THE HELLFREAKS, plus VIȚA DE VIE, BYRON, OM LA LUNĂ, FĂRĂ ZAHĂR, NIȘTE BĂIEȚI, ȚAPINARII, GUNSHEE, THE GROOVY BASTARDS, ALPHA Q, DOOMSDAY ASTRONAUT, RANA și NUANȚE sunt numele de pe afișul celei de-a doua ediții a festivalului ASTRA Rock, care va avea loc între 11 și 13 august 2023 în spațiul natural încântător al Muzeului în Aer Liber ASTRA din Sibiu.

După succesul fulminant confirmat de cei peste 7.000 de spectatori ai primei ediții organizate în 2022, ASTRA Rock merge mai departe la Sibiu și anul acesta, adresându-se atât fanilor muzicii de calitate, cât și amatorilor de activități distractive și educative în aer liber împreună cu familia. Festivalul se desfășoară în interiorul celui mai mare muzeu open-air de pe continent, și, în același timp, al celei mai importante instituții etnografice din România. Muzeul în Aer Liber ASTRA este amplasat în rezervația naturală Dumbrava Sibiului, într-o zonă fermecătoare, în care natura și tradiția se îmbină într-o combinație unică.

Primii headlineri ai festivalului ASTRA Rock 2023 sunt californienii de la UGLY KID JOE, celebri pe întreg mapamondul după ce albumul „America’s Least Wanted”, lansat în septembrie 1992, a primit două discuri de platină. Cu hituri ca „Everything about You” (care s-a vândut în peste 1.000.000 de exemplare!) și „Cats in the Craddle”, trupa s-a transformat peste noapte într-un fenomen global. Livrând un amestec de heavy, funk și thrash metal, cu versuri pline de umor și cu un frontman energic, UGLY KID JOE a ajuns pe cele mai mari scene din întreaga lume, alături de legende precum Ozzy Osbourne, Bon Jovi și Van Halen.
Vara acesta, americanii sunt în turneu pe Bătrânul Continent, unde promovează cel mai recent album al lor, „Rad Wings of Destiny”. Turneul include recitaluri în Spania, Marea Britanie, Franța și Germania, iar show-ul de la Sibiu pune ASTRA Rock pe lista marilor festivaluri europene.

THERAPY? e una dintre cele mai iubite și prolifice trupe de rock alternativ din Regatul Unit, cu o carieră de succes de peste 30 de ani, timp în care au lansat 16 albume de studio. Laureat cu Discul de Aur și vândut în peste 1 milion de exemplare , albumul ”Troublegum” (1994) i-a propulsat pe nord-irlandezi în topuri și i-a făcut cunoscuți în întreaga lume cu hituri precum ”Screamager”, ”Nowhere” sau ”Trigger Inside”. Succesul comercial a continuat și cu următorul material discografic, ”Infernal Love” (1995), premiat cu aur în Belgia și argint în UK, iar single-urile ”Stories” și ”Diane” au consolidat locul THERAPY? în prima ligă a rockului alternativ la nivel mondial. Formația a continuat să concerteze la cele mai mari festivaluri, câștigând o aură legendară și un statut de trupă-cult care s-a perpetuat și în rândul noilor generații.
În urmă cu doar 2 luni, THERAPY? a lansat cel de-al 16-lea album, ”Hard Cold Fire”, iar în toamnă va porni într-un turneu de promovare a acestuia.
Până atunci, THERAPY? vine la Sibiu și concertează la ASTRA Rock, unde va demonstra live încă o dată că își merită cu prisosință locul în galeria marilor nume de pe scena muzicală a ultimilor 30 de ani.

THE HELLFREAKS sunt vedetele momentului pe scena maghiară, dar au bătut Europa în lung și-n lat, ba chiar au trecut și Atlanticul pentru un turneu de succes în SUA. Înființată în 2009, trupa a dat lovitura încă de la primul album cu hitul ”Boogieman”, o piesă îndrăzneață în stilul psychobilly-punk, care a strâns milioane de vizualizări pe YouTube. Amestecul de metal modern, post-hardcore și punk plin de energie, dublat de carismatica solistă Zsuzsa “Shakey Sue” Radnóti, au făcut din THE HELLFREAKS una dintre cele mai de impact apariții muzicale ale deceniului pe scena europeană, și nu numai.
Trupa vine la ASTRA Rock după ce a lansat în urmă cu trei luni cel de-al cincilea album de studio, ”Pitch Black Sunset”, ținând sus stindardul pentru o nouă generație de fani metal și punk rock.

VIȚA DE VIE este cea mai cunoscută și îndrăgită formație de rock alternativ din România. Înființată în 1996 și cu 10 albume la activ, trupa a căutat permanent noi modalități de expresie, de la energia chitărilor electrice și emoția acusticului până la colaborarea cu o orchestră simfonică. Hiturile formației au animat o întreagă generație, de la „Basul și cu toba mare” și „Sunetul mai tare” la „Praf de stele” sau „Iamma”.
Caracterizată de un amestec unic de profesionalism, sinceritate, emoție și putere, VIȚA DE VIE este cea mai premiată formație românească, fiind răsplătită de-a lungul carierei cu numeroase distincții din partea industriei de specialitate. Showurile energice, producția minuțios gândită și atenția la detaliu fac din VIȚA DE VIE unul dintre cele mai bune produse rock românești de după 1990.

BYRON cântă rock cu influențe diverse, s-au înființat în 2006 și au lansat de atunci șapte albume de studio și trei DVD-uri live, devenind una dintre cele mai apreciate trupe românești ale ultimei perioade. Formația e obișnuită să cânte atât pe scene mari de festival în fața a mii de spectatori, cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, a filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime), a compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România, iar din când în când face concerte de improvizație 100%. În decembrie 2014 a filmat la Teatrul Național din Cluj concertul „Electric Marching Band” cu o fanfară militară și un cor de elevi, iar acum BYRON se pregătește de lansarea unui nou album.

OM LA LUNĂ a început în 2018 ca proiect de rough acoustic poetry al lui Doru Pușcașu, un demers sincer și autentic de poezie cântată, în care chitara sau pianul completau versurile meșteșugite. Având la activ 2 albume și zeci de concerte, inclusiv la Electric Castle sau TIFF, OM LA LUNĂ a devenit una dintre cele mai populare și iubite trupe de rock alternativ/indie rock din România, cu numeroase show-uri sold out și cu o comunitate de fani devotați în toată țara.

FĂRĂ ZAHĂR este o trupă plină de umor, abordând mai multe genuri muzicale (de la folk, hip-hop, funk la punk rock și uneori metal) pe versuri comice, de satiră socială, cu teme inspirate din viața satului. După 20 ani, 4 albume de studio şi multe sute de concerte susţinute în întreaga ţară, băieții de la FĂRĂ ZAHĂR sunt la fel de energici şi hâtri și abia aşteaptă întâlnirea cu frumosul public de ASTRA Rock.

NIȘTE BĂIEȚI se autocaracterizează ca fiind „singura trupă din România care abordează stilul «muzică de petrecere cu distors şi final glorios»”. Formația este cunoscută publicului pentru reinterpretarea în cheie punk rock a unor șlagăre de neuitat ale anilor ’80. Repertoriul include piese celebre ale unor artiști ca Gică Petrescu, Margareta Pâslaru, Mirabela Dauer, Dan Spătaru, Semnal M, Compact, cântate live într-o manieră proprie.
NIȘTE BĂIEȚI oferă un show plin de energie și voie bună, aducând, în același timp, în inimile generațiilor tinere mari hituri ale deceniilor trecute.

Formația vocal-instrumentală de două voci și o chitară ȚAPINARII a dat lovitura în 2001, cu piesa „Sunt fericit”. Trupa declară că vine la ASTRA Rock „cu un concert rupt din viața reală: versuri sincere despre căsătorie, amante, copilărie, parenting, divorț, criza de 40, pițipoance, libertate, fericire. ȚAPINARII se adresează tuturor, indiferent de starea civilă!”.

GUNSHEE și-au început activitatea pe scenă în 2019, iar muzica lor se încadrează în zona de rock progresiv instrumental, cu elemente experimentale, stoner, punk și multe altele. În  2021, trupa a lansat primul album, ”Friends Through Here”, și a câștigat Marele Premiu și Premiul Underground Music pentru originalitate în cadrul festivalului-concurs Posada Rock.

Câștigători ai Marelui Premiu la Posada Rock au fost și sibienii de la ALPHA Q în 2018, care livrează ”alternative multi-metal”, un gen cu un sound versatil. Anul trecut, formația a debutat discografic cu albumul ”Parallel Universe”, dublat de concerte live energice, conectându-se cu publicul prin muzică și stare.

DOOMSDAY ASTRONAUT e o formație de progressive metal instrumental din Sibiu. Înființată în urmă cu doar un an, trupa a avut un debut fulminant, câștigând Marele Premiul la festivalul Posada Rock în 2022, iar anul acesta Waqas Ahmed, liderul formației, a fost declarat cel mai bun chitarist la concursul Constelații Rock. DOOMSDAY ASTRONAUT intenționează să lanseze un album în septembrie, iar recitalul de la ASTRA Rock e un bun prilej pentru o întâlnire cu fanii concitadini.

THE GROOVY BASTARDS vin din București și cântă fusion, îmbinând armonios elemente din funk, rock, jazz, blues, R&B, hip-hop. Semnătura lor constă în performanța live unică, prin personalitățile colorate ale membrilor, stilul „fresh” transpus în piese proprii, dar și în reinterpretarea unor melodii consacrate.

RANA este o trupă de rock alternativ melancolic din Pitești înființată în 2016. După ce în august 2022 a apărut EP-ul de debut „Verde electric”, în prezent trupa lucrează la cel de al doilea material discografic. care o să apară în toamna acestui an.

Tot din Pitești vine la ASTRA Rock și NUANȚE, care abordează un rock puternic influențat de funk şi grunge. Trupa are la activ trei albume de studio, cel mai recent, intitulat „Cântece Mute”, fiind lansat în aprilie 2023.

Recitalurile vor avea loc alternativ pe cele două scene ale festivalului, una amplasată pe lac și una situată în Târgul de Țară. În perioada imediat următoare vom anunța programul pe ore la fiecare scenă.